Riskjusterad avkastning: Maximera investeringsresultatet med hänsyn till risk

03 november 2023 Jon Larsson
riskjusterad avkastning

Översikt över riskjusterad avkastning

Att investera pengar är alltid förenat med en viss grad av risk. Oavsett om det handlar om aktier, obligationer, fastigheter eller andra tillgångar, finns det alltid en osäkerhet kring hur avkastningen kommer att se ut. För att bättre förstå och bedöma investeringarnas lönsamhet och risknivå har konceptet med riskjusterad avkastning utvecklats. Riskjusterad avkastning är en metod som hjälper investerare att bedöma hur väl en investering presterar med hänsyn till den risk som är förknippad med den.

Presentation av riskjusterad avkastning

stocks

Riskjusterad avkastning är ett verktyg som används för att säkerställa att investeringsresultatet mäts på ett objektivt sätt och att inte bara hög avkastning premieras utan att även risken beaktas. Det finns olika metoder för att beräkna riskjusterad avkastning, och några av de mest populära är Sharpekvoten, Treynors alfa och Jensens alfa.

Sharpekvoten är en av de mest använda metoderna för att mäta riskjusterad avkastning. Den beräknas genom att ta hänsyn till avkastningen, risken (mätt som standardavvikelsen) och den riskfria räntan. Ju högre Sharpekvot, desto bättre är investeringens avkastning i förhållande till den risk den har.

Treynors alfa är en annan metoder för att mäta riskjusterad avkastning. Den jämför avkastningen på en investering med marknadens totala avkastning, och tar hänsyn till den systematiska risken, även känd som beta. En positiv Treynors alfa indikerar att investeringen har presterat bättre än förväntat utifrån sin systematiska risk.

Jensens alfa är en mer avancerad metod för att mäta riskjusterad avkastning. Detta koncept jämför avkastningen på en investering med dess förväntade avkastning baserat på dess systematiska risk och marknadens avkastning. En positiv Jensens alfa indikerar att investeringen har överpresterat jämfört med sin förväntade avkastning baserat på dess riskprofil.

Kvantitativa mätningar om riskjusterad avkastning

För att göra bedömningen av riskjusterad avkastning mer konkret och kvantitativ, används ofta historisk data för att beräkna dessa mätvärden. Genom att använda historiska avkastningsdata och beakta den risk som varit förknippad med varje investering kan man få en bättre förståelse för huruvida en investering presterar bra i förhållande till den risk som tagits.

Det är viktigt att notera att historiska data inte kan garantera liknande framtida resultat. Men att använda historisk data ger en bas för att bedöma hur väl en investering har presterat i olika marknadsscenarier och bör användas med förståelse för dess begränsningar.

Skillnaderna mellan olika riskjusterade avkastningar

De olika metoderna för att beräkna riskjusterad avkastning skiljer sig åt i termer av vilken typ av risk de tar hänsyn till och hur de viktas. Till exempel tar Sharpekvoten hänsyn till den totala risken, mätt som standardavvikelsen, medan Treynors alfa och Jensens alfa också tar hänsyn till den systematiska risken eller beta.

Det finns också skillnader i hur resultatet presenteras. Sharpekvoten ger en absolut mätning medan Treynors alfa och Jensens alfa ger en relativ mätning i förhållande till marknadens avkastning.

Det bästa sättet att välja vilken metod som är mest lämplig beror på investerarens preferenser och vilken typ av risk de är mest intresserade av att mäta och analysera. Det kan också vara vettigt att använda olika metoder i kombination för att få en mer komplett bild.

Historisk genomgång av för- och nackdelar med olika riskjusterade avkastningar

Under årens lopp har olika riskjusterade avkastningsmått blivit populära och sedan förlorat i popularitet. En historisk genomgång kan hjälpa till att bedöma för- och nackdelar med varje metod och ge användbara insikter för investerare.

En av de mest kritiserade aspekterna av riskjusterad avkastning är att beräkningsmetoderna bygger på historiska data, vilket inte nödvändigtvis återspeglar framtida förhållanden. Därför bör investerare vara medvetna om denna begränsning och använda riskjusterad avkastning som en del av en bredare analys.

En annan kritik har varit att riskjusterade avkastningsmått tenderar att gynna mer konservativa investeringar eller de med lägre volatilitet. Detta kan vara en nackdel för investerare som hellre tar högre risker för att möjliggöra större avkastning.

Det är också viktigt att notera att olika riskjusterade avkastningsmått ger olika information. Till exempel ger Sharpekvoten mer inblick i total risks



FAQ

Vad är riskjusterad avkastning?

Riskjusterad avkastning är en metod som hjälper investerare att bedöma hur väl en investering presterar med hänsyn till den risk som är förknippad med den. Det är ett verktyg för att mäta investeringsresultatet objektivt och beakta såväl avkastningen som risken.

Vilka är de historiska för- och nackdelarna med olika riskjusterade avkastningar?

En historisk genomgång visar att riskjusterade avkastningsmått har kritiserats för att de bygger på historiska data, vilket inte nödvändigtvis speglar framtida förhållanden. Det har också påpekats att dessa mått tenderar att gynna mer konservativa investeringar och kan begränsa avkastningspotentialen för de som är villiga att ta högre risker. Det är viktigt att använda riskjusterad avkastning som en del av en bredare analys och vara medveten om dess begränsningar.

Vilka olika metoder finns för att beräkna riskjusterad avkastning?

Det finns flera metoder för att beräkna riskjusterad avkastning, inklusive Sharpekvoten, Treynors alfa och Jensens alfa. Sharpekvoten tar hänsyn till avkastningen, risken och den riskfria räntan. Treynors alfa jämför avkastningen på en investering med marknadens totala avkastning och tar hänsyn till den systematiska risken. Jensens alfa jämför investeringens avkastning med dess förväntade avkastning baserat på dess riskprofil och marknadens avkastning.

Fler nyheter